Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ

In this article, We will look at the Forest Society and Colonialism Class 9 Mcq and if you want to learn more about NCERT questions of Forest Society and Colonialism and Summary, also other extra question for preparation of exams. Click Here

Question 1.
Tendu leaves are used in making?

A. Bidis
B. Plates
C. Baskets
D. Umbrellas

Answer: A

Question 2.
India’s railway network grew at a tremendous pace in

(a) The 1820s
(b) The 1830s
(c) The 1850s
(d) The 1860s

Answer: D

Question 3.
The Imperial Forest Research Institute was set up at

(a) Allahabad
(b) Dehradun
(c) Darjeeling
(d) Shimla

Answer: B

Question 4.
Baigas are a forest community of

(a) North India
(b) Central India
(c) South India
(d) North-east India

Answer: B

Question 5.
The colonial power in Indonesia was the

(a) English
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese

Answer: A

Question 6.
Who was the colonial power in Indonesia?

(a) British
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese
Answer: B

Question 7.
Where did the Dutch start forest management in Indonesia?

(a) Java
(b) Sumatra
(c) Bali
(d) None of the above
Answer: A

Question 8.
The Kalanga resisted the Dutch in

(a) 1700
(b) 1750
(c) 1770
(d) 1800
Answer: C

Question 9.
What was the system of ‘blandongdiensten’?

(a) A system of education
(b) Industrialisation
(c) First imposition of rent on land and then an exemption
(d) None of the above
Answer: C

Question 10.
What was the policy followed by the British in India towards forests during the First and the Second World Wars?

(a) The forest department cut trees freely to meet British war needs
(b) Cutting of trees was strictly prohibited for everyone, including the British
(c) More and more trees were planted to give employment to Indians
(d) None of the above answer
Answer: B

Question 12.
Indian Forest Service was set up in the year:

(a) 1865
(b) 1864
(c) 1854
(d) 1884
Answer: B

Question 13.
The system of scientific forestry stands for:

(a)System whereby the local farmers were allowed to cultivate temporarily within a plantation
(b) System of cutting old trees and planting new ones
(c) Division of the forest into three categories
(d) Disappearance of forests
Answer: B

Question 14.
In South-East Asia shifting agriculture is known as:

(A) Chitemene
(b) Tavy
(c) Lading
(d) Milpa
Answer: C

Question 15.
Forests consisting of which type of trees were preferred by the Forest Department?

(a) Forests having trees that provided fuel, fodder, and leaves
(b) Forests having softwood
(c) Forests having trees suitable for building ships and railway
Answer: C

Question 16.
Which of the following is a community of skilled forest cutters?
(a) Maasais of Africa
(b) Mundas of Chotanagpur
(c) Gonds of Orissa
(d) Kalangs of Java
Answer: D

Question 17.
Wooden planks lay across railway tracks to hold these tracks in a position are called:
(a) Beams
(b) Sleepers
(c) Rail fasteners
(d) none of these
Answer: B

Question 18.
Which of the following is a commercial crop?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Cotton
(d) Maize
Answer: C

Q19. The river ……..flows through Bastar?
A. Ganga
B. Indus
C. Indrawati
D. None of these
Answer: C

Q20. What are Sarnas?
A. Sacred groves
B. Forests
C. Grasslands
D. None
Answer: A

Q21. Which of the following problems were faced by the people of Bastar under the colonial Government? 
A. People of the villages were displaced without any notice of compensation
B. Villagers suffered from increased rents, frequent demands for free labour, and goods by colonial officials
C. Terrible famines occurred
D. All of the above
Answer: D

Q22. Why was shifting banned in India by the Government?
A. European foresters regarded this practice as harmful for the forests
B. When a forest was burnt there was the danger of flames spreading and burning the valuable timber
C. It made it difficult for the government to calculate taxes
D. All of the above
Answer: D

Q23. How much of India’s landmass was under cultivation in 1600?
A. One–sixth
B. One–third
C. Two – third
D. Half
Answer: A
Q24. How much percent of the world’s total forest area was cleared between 1700 and 1995?
A. 9%
B. 9.3%
C. 20.5%
D. 30%
Answer: B

Q25. Of which crops did the British encourage the production of during the colonial period? 
A. Jute
B. Wheat
C. Cotton
D. All
Answer: D

Q26. Which was the ‘scorched earth policy followed by the Dutch in Java during the First and Second World wars? 
A. Dutch weapons were destroyed in Java
B. The earth was exploited further to grow more trees
C. Huge piles of giant teak logs were burnt and sawmills were destroyed
D. None
Answer: C

Q27. Large areas of natural forests were cleared to make way for which of these?
A. Tea plantations
B. Coffee plantations
C. Rubber plantations
D. All
Answer: D

Q28. Who was Gunda Dhur?
A. A rebel of Java
B. First Inspector General
C. A leader of Santhal rebellion
D. A leader of Dhurva tribe
Answer: D

Q29. Where is Bastar located?
A. Southernmost part of Chattisgarh
B. In the central Jharkhand region
C. In Andhra Pradesh
D. None
Answer: A

Q30. Which of the following was not a tribal community?
A. Karacha
B. Jhum
C. Korava
D. Yerukula
Answer: B

Q.31. The disappearance of forest due to cutting down of trees is referred to as _____.
(a) afforestation
(b) deforestation
(c) dousari
(d) pastoralism
Answer: B

Q.32. For what Britishers needed forest? 
(a) hide from their enemies
(b) increase wood production for fuel
(c) provide a settlement for Indian tribes
(d) build ships and railways
Answer: D

Q.33. Which Forest Act divided Indian forests into three categories? 
(a) 1862 Forest Act
(b) 1860 Forest Act
(c) 1879 Forest Act
(d) 1878 Forest Act
Answer: D

Q.34. By the year 1946, the length of the railway tracks increased to over _________ 
(a) 7,60,000 km
(b) 7,00,000 km
(c) 6,50,000 km
(d) 7,65,000 km 
Answer: D

Q.35. What was a system of cutting trees controlled by the Forest Department in which old trees are cut and new ones planted called? 
(a) reserved forestry
(b) protected forestry
(c) village forestry
(d) scientific forestry
Answer: D
Q.36. Who painted “When the Valleys Were Full’ Painting? 
(a) David Spurr
(b) John Dawson
(c) Richard Harding
(d) None of the above
Answer: B

Q.37.  ______ is the local term used for shifting cultivation in Central America.
(a) jhum
(b) Chena
(c) tavy
(d) milpa 
Answer: D

Q.38. What was European colonialism which was based on the practice of shifting cultivation known as? 
(a) jhum cultivation
(b) Chena
(c) swidden agriculture
(d) khandad
Answer: C

Q.39. The ____________ peoples of the Brazilian Amazon began to cultivated latex from the wild during the mid-nineteenth century
(a) banjaras
(b) Mundurucu
(c) Yerukula
(d) Korava
Answer: B

Q.40. The nomadic tribe from Chhattisgarh who were recruited to work on tea plantations in Assam were __________.
(a) Gonds  
(b) Oraons
(c) Santhals
(d) Bhils
Answer: A

Q.41. The extraction of rubber in the Putumayo region of the Amazon was 
(a) Huitotos
(b) Santhals
(c) Oraons
(d) Karacha
Answer: A

Q.42. ______________ was the leader of the forest communities who rebelled against the British from Chhotanagpur.
(a) Birsa Munda
(b) Siddhu
(c) Kanu
(d) Alluri Sitaram Raju
Answer: A

Q.43. Which among the following is not a tribal community from the Bastar district? 
(a) Muria Gonds
(b) Dhurwas
(c) Halbas
(d) Santhals
Answer: D

Q.44. In which year the colonial government in India proposed to reserve two-thirds of the forest? 
(a) 1903
(b) 1904
(c) 1905
(d) 1906
Answer: C

Q.45. What was the cluster of villages in Bastar district known as? 
(a) dhurwas
(b) pargana 
(c) taluka
(d) dand
Answer: B

Q.46. From the fruit of which tree, the oil was extracted for cooking and to light lamps? 
(a) Bauhinia Vahli
(b) Tendu
(c) Semur
(d) Mahua
Answer: D

Q.47. The population of Java in 1600 was estimated ______________
(a) 3.4 million
(b) 3.7 million
(c) 4.4 million
(d) 5.4 million
Answer: A

Q.48. Around 1890, ________________ community of the Randublatung village began questioning the state ownership of the forest.
(a) Surontiko Samin
(b) Kalimantan
(c) Sarnas
(d) Rai
Answer: A

Q.49. Most of Indonesia’s forests are located in islands like _____.
(a) Sumatra
(b) Kalimantan  
(c) West Iran
(d) All of the above
Answer: D

Q.50. Where did the Dutch begin their Scientific forestry? 
(a) Sumatra
(b) Java
(c) Borneo
(d) Celebes
Answer : B

Answer key for Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ

Question No.AnswerQuestion No.Answer
1A26C
2D27D
3B28D
4B29A
5A30B
6B31B
7A32D
8C33D
9C34D
10B35D
11B36B
12B37D
13C38C
14C39B
15D40A
16B41A
17C42A
18D43D
19C44C
20A45B
21D46D
22D47A
23A48A
24B49D
25                D50B

Leave a Comment