French Revolution Class 9 Question Answers PDF | Social Science History.

In this article, we will look at the French Revolution class 9 question answers pdf.

It was a period in French history during which the people deposed the monarchy and gained control of the government.

From 1789 until 1799, the French Revolution spanned ten years.

On July 14, 1789, rebels seized the Bastille, a jail in Paris. Napoleon, a military, ousted the revolutionary government in 1799, bringing the revolution to an end.

Throughout the revolution, the French government was in perpetual disarray.

Here are your NCERT French Revolution Class 9 Question Answers

Question 1. Describe the circumstances leading to the outbreak of revolutionary protest in France?

Answer: The reasons that contributed to the emergence of revolutionary unrest in France were as follows: 

1) Louis XVI was an authoritarian king who could not sacrifice his lavish lifestyle. He was also short-sighted.

2) The royal treasury was empty when he took the throne. Long years of war have depleted France’s financial resources.

The cost of sustaining an opulent court at Versailles’ vast palace was also factored in.

3) The war added over a billion lives to a dept credit, which now began to charge 10% per cent on loans under Louis XVI’s leadership.

As a result, the French government was forced to devote a growing portion of its budget to interest payments alone.

4) The state ultimately raised taxes to cover routine expenditures like maintaining an army, running government offices, and funding colleges.

The French society was split into three estates, although only the clergy and nobility were free from paying taxes.

They were from a wealthy family. As a result, the burden of supporting governmental activities through taxes was solely borne by the third estate.

5) The educated and enlightened middle class that formed in 18th-century France was well-educated.

They disproved the premise of monarchs’ divine rights and absolute rule.

They felt that a person’s social standing should be determined by his achievements.

They had access to intellectuals like John Locke, Jean Jacques Rousseau, Montesquieu, and others who presented varied ideals of equality and freedom.

Intensive discussions and debates in saloons and coffee houses, as well as books and newspapers, helped to popularise their beliefs among the general public.

Question 2. Which groups of French society benefited from the revolution? Which groups were forced to relinquish power? Which sections of society would have been disappointed with the outcome of the revolution?

Answer:  The revolution benefitted the wealthiest members of the third estate, who are known as France’s new middle class.

Big business people, petty officers, attorneys, teachers, physicians, and traders made up this group.

Previously, these individuals had to pay state taxes and were not treated equally. However, following the revolution, they began to be regarded on an equal footing with the higher classes.

The clergy and nobles were brought on par with the middle class once the feudal system of obligation and taxes was abolished.

They were forced to relinquish their rights. They were also stripped of their executive powers.

The revolution’s conclusion would have disappointed the lower parts of society, including petty peasants, landless labourers, servants, and daily wage earners.

Women would have been as dissatisfied.

Question 3. Describe the legacy of the French Revolution for the peoples of the world during the nineteenth and the twentieth centuries?

Answer: The French Revolution turned out to be the most significant event in world history.

The most important legacy of the French Revolution was the principles of liberty and democratic rights.

In the 19th and 20th centuries, these beliefs became a deciding factor in global political movements.

The concepts of liberty, equality, and fraternity expanded from France to the rest of Europe, eventually leading to the abolition of the feudal system.

People who had been colonised adapted the notion of emancipation from slavery into their campaigns to establish a sovereign nation-state.

Following the French Revolution, the concept of nationalism grew into mass movements all across the world. People began to challenge ultimate power at this point.

The French Revolution’s influence will be seen in India as well. The revolution’s beliefs significantly impacted Tipu Sultan and Raja Rammohan Roy.

Finally, following the French Revolution, people all around the world became more aware of their rights.

Question 4. Draw up a list of democratic rights we enjoy today whose origins could be traced to the French Revolution.

Answer: The following are some of the democratic rights that we have today as a result of the French Revolution:

1) Equality before the law, the ban of discrimination, and equal job opportunities are all part of the right to equality.

2) The right to freedom of speech and expression, as well as the right to engage in any profession or occupation, is guaranteed.

3)Right to vote became very important in all the democracies around the world.

4) Right to life is adopted as a human right by UNDP and other world organisations.

5) Right against exploitation became a crucial right in the world.

Question 5. Would you agree with the view that the message of universal rights was beset with contradictions? Explain.

Answer: The message of universal rights was riddled with inconsistencies. Many of the “Declaration of Man’s and Citizen’s Rights” concepts were hazy. They had ambiguous connotations.

The French Revolution failed to establish economic equality, and it is a reality that true equality cannot be achieved in any sector without economic equality.

The Declaration of Man’s and Citizen’s Rights emphasised equality, yet it was denied to a huge segment of the population.

The poor man’s plight was not solved by the right to vote and pick their representatives.

Women were still seen as second-class citizens. They lacked political rights such as the right to vote.

The right to vote and occupy a political office in the same way as men do. As a result, their fight for equal political rights raged on.

France maintained and expanded its colonial possessions. As a result, its image as a liberator would be short-lived.

Slavery was practised in France until the early nineteenth century.

Question 6. How would you explain the rise of Napoleon?

Answer: The following are some of the reasons which set Napoleon Bonaparte’s ascension to power.
1) Napoleon had won a number of wars with great acclaim.

This made France understand that the only way to restore stability was for a military dictator like Napoleon to take power.

2) He declared himself Emperor of France in 1804.

He went out to conquer neighbouring European nations, deposing monarchies and establishing kingdoms in which he could settle his family members.

Napoleon saw himself as a European moderniser.

3) He enacted a number of laws, including the protection of private property and the use of the decimal system to ensure a standard system of weights and measures.

His ascension to power, however, was short-lived. In 1815, he was eventually vanquished at Waterloo.

Here are some French Revolution class 9 MCQ

Question 1.

Who said: The task of representing the people has been given to the rich?

(a) Mirabeau

(b) Jean-Paul Marat

(c) Rousseau

(d) Georges Denton

Answer: (b) Jean-Paul Marat


Question 2.

The National Assembly framed a Constitution in 1791 to limit the powers of the

(a) monarch

(b) wealthy man

(c) businessmen

(d) press

Answer: (a) monarch


Question 3.

Who wrote an influential pamphlet What is the third Estate’?

(a) Mirabeau

(b) Abbe Sieyes

(c) Jean-Paul Marat

(d) Olympe de Gouges.

Answer: (b) Abbe Sieyes


Question 4.

What group of individuals refused to join the Jacobins?

(a) Shopkeepers

(b) Artisans

(c) Men with property

(d) Daily-wage workers

Answer: (d) Men with property


Question 5.

Women in France wanted the following:

(a) to vote

(b) to be elected to the assembly

(c) to hold political office

(d) all of the above

Answer: (d) all of the above


Question 6.

There was a triangle slave trade between Europe, the Americas, and:

(a) Africa

(b) Asia

(c) Australia

(d) none of the above

Answer

Answer: (a) Africa


Question 7.

When the slave was set free, he wore:

(a) blue cap

(b) white cap

(c) red cap

(d) green cap

Answer: (c) red cap


Question 8.

Who were the people who weren’t deemed ‘passive citizens’?

(a) Women

(b) children

(c) Non-propertied men

(d) wealthy people

Answer

Answer: (d) wealthy people


Question 9.

The Third Estate was made of of

(a) Poor servants and small peasants, landless labourers

(b) Peasants and artisan

(c) Big businessmen, merchants, lawyers etc.

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 10.

The convention made which of the following decisions?

(a) Declared France a constitutional monarchy

(b) Abolished the monarchy

(c) All men and women above 21 years got the right to vote

(d) Declared France a Republic

Answer

Answer: (d) Declared France a Republic


Question 11.

What causes a ‘Subsistence Crisis’?

(a) Bad harvest leads to scarcity of grains

(b) Food prices rise and the poorest cannot buy bread

(c) Leads to weaker bodies, diseases, deaths and even food riots

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 12.

Which of the following assertions regarding the Third Estate is untrue?

(a) The Third Estate was made of the poor only

(b) Within the Third Estate some were rich and some were poor

(c) Richer members of the Third Estate owned lands

(d) Peasants were obliged to serve in the army, or build roads

Answer: (a) The Third Estate was made of the poor only


Question 13.

A guillotine was ____________________

(a) A device consisting of two poles and a blade with which a person was beheaded

(b) A fine sword with which heads were cut off

(c) A special noose to hang people

(d) none of the above

Answer

Answer: (a) A device consisting of two poles and a blade with which a person was beheaded


Question 14.

The word livers stand for:

(a) unit of currency in France

(b) tax levied by the Church

(c) Tax to be paid directly to the state

(d) none of these

Answer: (a) Unit of currency in France


Question 15.

What was the ‘Subsistence Crisis’ which occurred frequently in France?

(a) An extreme situation endangering the basic means of livelihood

(b) Subsidy in food grains

(c) Large-scale production of food grains

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) An extreme situation endangering the basic means of livelihood


Question 16.

What was ‘Estates General’?

(a) Post of Army General

(b) A political body

(c) Head of all landed property

(d) Advisor of the king

Answer

Answer: (b) A political body


Question 17.

The term ‘Old Regime’ is usually used to describe

(a) France before 1000 B.C.

(b) Society of France after 1789 A.D.

(c) Society and institutions of France before 1789 A.D.

(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Society and institutions of France before 1789 A.D.


Question 18.

Which of these books was written by John Locke?

(a) The Spirit of the Laws

(b) Two Treatises on Government

(c) The Social Contract

(d) All the above

Answer

Answer: (b) Two Treatises on Government


Question 19.

In the meeting of the Estates-General, the members of the Third Estate demanded that

(a) All the three Estates should have one vote altogether

(c) Each Estate should have one vote

(b) Each member of the three Estates should have one vote

(d) None of the above

Answer

Answer: (a) All the three Estates should have one vote altogether


Question 20.

Who led the representatives of the Third Estate in Versailles on 20th June?

(a) Mirabeau

(b) Abbe Sieyes

(c) Louis XVI

(d) Both a and b

Answer

Answer: (d) Both a and b


Question 21.

Which of these provisions were passed by the Assembly on the night of 4 August, 1789?

(a) Abolition of the feudal system of obligations

(b) Clergy had to give up its privileges

(c) Tithes were abolished

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Question 22.

According to the new constitution of 1791, the National Assembly was to be

(a) Elected directly

(b) appointed by the king

(c) elected indirectly

(d) a hereditary body

Answer

Answer: (c) elected indirectly


Question 23.

Which of these rights were not established as ‘natural and inalienable rights by the constitution of 1791?

(a) Right to life

(b) Freedom of speech and opinion

(c) Equality before the law

(d) All the above

Answer

Answer: (d) All the above


Learn different aspects of social science topics on Hashio and unleash your potential! Start with one of the following featured topics on our website: sociology, psychology, economics or development studies. We also have articles that you can read so as to equip yourself with the necessary knowledge for competitive exams like IAS and UPSC.

3 thoughts on “French Revolution Class 9 Question Answers PDF | Social Science History.”

Leave a Comment